Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

"Κατώτεροι των περιστάσεων;"

Ολοκληρώνεται φέτος ένας αιώνας από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τα φρικαλέα εγκλημάτων των Νεότουρκων κατά των προγόνων μας, οι βαρύγδουπες διηγήσεις παλαιών που κάθε Ποντιακή οικογένεια έχει να διηγηθεί, δημιουργεί θαρρώ στον καθένα μας ένα επιπλέον βάρος ευθύνης. Ευθύνης ώστε οι ιστορίες αυτές να μην ξεχαστούν. Ο πολιτισμός που με τόσο πόνο κουβάλησαν οι παλαιοί μέσω των αφηγήσεων τους από τα Ιερά Χώματα των παραλιών της Μαύρης Θάλασσας και ο αιματηρός ξεριζωμός επιτέλους να βρει παγκόσμια δικαίωση.

Είμαστε όμως άξιοι και καθόλα ικανοί ώστε να περατώσουμε τον στόχο αυτό; Έχουμε ως έθνος το σθένος να υψώσουμε το ανάστημα μας, φτάνοντας τις φωνές των θυμάτων μας στις μεγάλες αίθουσες των διεθνών δικαστηρίων;

Με λυπεί πραγματικά που η απάντηση στα ρητορικά αυτά ερωτήματα θα πρέπει να είναι αρνητική. Η σήψη  στην οποία έχει επέλθει η Ελληνική Πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες και οι σύγχρονοι γραικύλοι όχι μόνο δεν νοιάζονται για το ζήτημα αλλά σε κάθε ευκαιρία βάλλουν κατά αυτού. Πρόσφατα στην ψήφιση της πρότασης του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στο κοινοβούλιο της Ε.Ε. ώστε να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους 27 Ελληνόφωνες βουλευτές μας (Έλληνες και Κύπριους) το παρόν έδωσαν μόνο οι 7. Σε ένα τόσο σημαντικό, επίπονο και ευαίσθητο για την σύγχρονη Ελληνική ιστορία ζήτημα, οι επίσημοι εκπρόσωποι μας δεν δίνουν καν το παρών.

Δυστυχώς δεν φταίνε αυτοί. Προσωπικά δεν θα κατηγορούσα κανέναν πολιτικό για την στάση του. Ευθύνη για εμένα έχει κυρίως η Ελληνική Κοινωνία. Ο μέσος πολίτης σήμερα αδιαφορεί για τα εθνικά θέματα, θα πατήσει επί πτωμάτων για να ανεγερθεί και εν τέλει θα φτάσει στην κάλπη να ψηφίσει για προσωπικό του συμφέρων. Μία τέτοια λοιπόν κοινωνία θα έχει και παρόμοιους-ταιριαστούς αντιπροσώπους.

Μια ιστορία δύο και πλέον χιλιετιών που μετρά το Ποντιακό στοιχείο και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της Γενοκτονίας δεν μπορούν να βασιστούν στην παρούσα κοινωνία και τους θεσμούς της. Η ελπίδα μετάδοσης του πολιτισμού μας στις γενεές μετά από εμάς πηγάζει κατά κύριο λόγο από τα Ποντιακά Σωματεία. Είθε αυτή η φετινή ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου να τερματίσει τις έριδες και να βρει όλους τους ενασχολούμενους με αυτά μονοιασμένους και συνειδητά υπεύθυνους.

Όσον αφορά το δικό μας 2019, ο σύλλογος μας πέρα από τις σεμνές εκδηλώσεις μνήμης που ετοιμάζει στις 19 του μηνός, οργανώνει συναπάντημα Ποντιακών χορών με όλα τα σωματεία του Νομού Καστοριάς τον Ιούλιο αλλά και εκδρομή τον Αύγουστο στην Πατρίδα...

Μείνετε ενημερωμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες στην επίσημη σελίδα του συλλόγου μας στο Facebook.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου